Uitgebreide informatie Workshop prepareren jonge vosjes

UITGEBREIDE INFORMATIE WORKSHOP PREPAREREN JONGE VOS (‘Blauwtje’) – WSVOSJE©

Duur: 3 dagen (09.00 – 17.00 uur)

Locatie: Schaarsbergen (bij Arnhem)

Voorkennis: Ervaring met villen, looien van huiden en het prepareren van zoogdieren vereist.

Groepsgrootte: doorgang vanaf 4 deelnemers, maximaal 10 per groep

Inclusief: een jonge vos, alle materialen om het kunstlichaam van te maken, acryl kunstogen, een eenvoudig postament/basisplank en klein materiaal; gebruik gereedschappen en machines aanwezig in het lokaal; koffie en/of thee

Exclusief: handgereedschappen (zelf meebrengen of aanschaffen); ornamenten ter aankleding van het postament; lunches en andere dranken/versnaperingen (er is geen catering aanwezig!)

Kosten: € 525,00 p.p. excl. 21% BTW  (€ 635,25 incl. 21% BTW)

Doel van de workshop:

Inzicht verkrijgen in de verfijnde (wikkel)technieken van het prepareren van een lifesize jonge vos. Tijdens de workshop wordt vooral aandacht besteed aan het wikkelen van een natuurgetrouw lichaam, het correct plaatsen van de huid, het correct plaatsen van ogen, neus en oren en het afwerken van het preparaat.

Programma:

Dag 1 en 2:  Korte inleiding over vil- en looitechnieken, maatneming.

Villen van het dier en het looien van de huid

Voorbereiden gelooide huid en kunstlichaam

Montage huid op vorm, modeleren ogen, oren en bek

Afspelden en drogen

Dag 3:            Postament klaar maken en preparaat plaatsen

Afwerken, op kleur brengen met airbrush technieken

Afronden workshop

Instructie:

Deze workshop wordt gegeven door één van onze vaste vakdocenten, een zeer ervaren preparateur op het gebied van het prepareren van zoogdieren. Uw docent zal u tijdens de workshop intensief begeleiden om een natuurgetrouwe jonge vos met alle anatomische details erop correct te laten maken. De voorbereiding van villen en looien van huiden worden bekend geacht, maar zullen wel kort worden besproken. Het lichaam zal gewikkeld worden van houtwol, de schedel zal uit PU schuim nagemaakt worden.

Na afloop van dag 2 zal de jonge vos geprepareerd zijn en kan deze drogen.

Het preparaat wordt op een eenvoudig postament geplaatst, in principe een ronde of ovale plank. U mag natuurlijk een uitgebreider postament met meer aankleding meenemen om het vosje daarop te plaatsen. Dit postament dient u dan op de 3e dag klaar mee te brengen om het vosje daarop te monteren.

De laatste dag zal het gehele preparaat afgewerkt worden, d.w.z. dat de kleur er opgebracht gaat worden. Kleurenschema’s, penseel- en airbrush technieken worden uitgelegd en gedemonstreerd waarna u zelf uw preparaat kunt afwerken.

Uiteraard is de door u geprepareerde vos na afloop van u en kunt u deze meenemen. De waarde van een dergelijk preparaat ligt al gauw tussen €200 en €350, waarmee de workshop zichzelf snel terug betaalt!

Legale herkomst:

U wordt een jonge vos verstrekt. Deze dieren zijn afkomstig uit Nederland. het gaat zowel om verkeersslachtoffers, als om jonge vossen die gedood worden in het kader van jacht of schadebestrijding. De soort staat in Nederland op de landelijke vrijstellingslijst en mag daarom door een ieder geprepareerd worden. Een vergunning of merkteken-plicht is daarom niet aan de orde.

Doorgang:

De workshopdata worden door aanbieder ingepland. Bij voldoende aanmeldingen zal de workshop doorgang hebben, u wordt hierover uiterlijk 2 weken van tevoren ingelicht.

Gereedschappen:

U werkt met uw eigen handgereedschappen, welke u elke workshop dag mee dient te brengen. De volgende gereedschappen/materialen heeft u daarbij nodig:

Huidverdeler; Riffler raspen set of vergelijkbare fijne raspen voor PU schuim; Flexibel meetlint (kleermakerslint); Modelleergereedschappen voor ogen en neus; Messen om schuim mee te snijden/bewerken; Liptucker smal; Scalpelhouder en mesjes; Pincetten en schaartjes; 2 oude handdoeken; Hechtnaalden en (wax)garens; Fixeerspelden geel en oranje; Set wegwerpkwasten voor lijm en werken op het habitat; Accuboormachine met boortjes en bitjes.

Overig:

Tijdens de cursusdagen kunt u verschillende materialen voor het prepareren dan wel skeletteren aanschaffen zoals prepareer gereedschappen, botmateriaal, verbruiksmaterialen, enzovoort. Aanschaf kan uitsluitend tegen contante betaling of per PIN. Zeker weten dat een item aanwezig is? Bestel deze dan via www.prepareerwinkel.nl en kies bij verzendmethode voor ‘Afhalen’. Uw bestelling ligt dan, mits tijdig besteld en op voorraad, op de eerstvolgende cursusdag voor u klaar in Schaarsbergen.

De algemene voorwaarden van Bos en Fauna zijn van toepassing op deelname aan deze cursus, zie Inschrijfgelden – AV.