Uitgebreide informatie Workshop prepareren Vossen

UITGEBREIDE INFORMATIE WORKSHOP PREPAREREN VOSSEN – WSVOS©

Duur: 3 dagen (09.00 – 17.00 uur)

Locatie: Schaarsbergen (bij Arnhem)

Voorkennis: Ervaring met villen en looien van huiden (deze stappen worden in de workshop overgeslagen, u krijgt een gelooide huid) en ervaring met het prepareren van kleine zoogdieren.

Groepsgrootte: doorgang vanaf 5 deelnemers, maximaal 10 per groep

Inclusief: een ‘bouwpakket’ t.w.v. ± €250,00 bevattende een gelooide huid van een wintervos, een PU vorm, kunstogen, een eenvoudig postament/basisplank en klein materiaal; koffie en/of thee

Exclusief: handgereedschappen (zelf meebrengen of aanschaffen); ornamenten ter aankleding van het postament, naar eigen wens; lunches en andere dranken/versnaperingen (er is geen catering aanwezig!)

Kosten: zie vorige pagina

Doel van de workshop:

Inzicht verkrijgen in de speciale technieken van het prepareren van een life-size vos. Tijdens de workshop wordt vooral aandacht besteed aan het werken met en eventueel passend maken van de PU vorm, het correct plaatsen van de huid, het correct plaatsen van ogen, neus en oren en het afwerken van het preparaat.

Programma over 3 dagen:

  – Inleiding over vil- en looitechnieken, maatneming

  – Voorbereiden gelooide huid en kunstlichaam

  – Modeleren ogen, bek en oren (verschillende technieken) en montage van de vos

  – Preparaat op postament plaatsen

  – Instructie over drogen en afwerken

 

Te prepareren vos:

Deze workshop wordt gegeven door één van onze vaste vakdocenten, een zeer ervaren preparateur op het gebied van het prepareren van (grotere) zoogdieren. Uw docent zal u tijdens de workshop intensief begeleiden om een natuurgetrouwe vos met alle anatomische details erop correct te laten maken. De voorbereiding van villen en looien van huiden worden bekend geacht, maar zullen wel kort worden besproken. U heeft de keuze om de vos staand of lopend te maken, conform de beschikbare PU schuim basisvormen. Een zittende of liggende vos wordt deze keer niet gemaakt omdat het aanpassen van de vormen daarvoor te veel tijd vereisen.

Veel aandacht zal worden besteed aan het bewerken van deze vormen. Er zal tijdens de workshop niet gewerkt worden met gewikkelde lichamen, wel komen wikkeltechnieken voor bijvoorbeeld de staart aan de orde. Na afloop van dag 3 zal de vos geprepareerd zijn en kan deze drogen.

Elk preparaat zal na het drogen afgewerkt moeten worden, d.w.z. dat kleine correcties worden gedaan en bijv. speldengaatjes weggewerkt worden om vervolgens het preparaat op kleur te brengen. Denk daarbij aan het kleuren van de binnenoren en het zgn. ‘natte neuzen effect’ door gloss op te brengen. Dit onderdeel is om praktische reden niet bij deze workshop ingesloten, u krijgt hiervoor een instructie van de docent.

Uiteraard is de door u geprepareerde vos na afloop van u en kunt u deze meenemen. De waarde van een dergelijk preparaat ligt tussen €500 en €750, waarmee de workshop zichzelf snel terug betaalt!

Legale herkomst:

U wordt een gelooide, life-size huid van een wintervos verstrekt. Deze dieren zijn afkomstig uit Nederland of Duitsland en gedood in het kader van schadebestrijding. De soort staat in Nederland op de landelijke vrijstellingslijst en mag door een ieder geprepareerd worden. Een vergunning of merktekenplicht is daarom niet aan de orde.

Doorgang:

De workshopdata worden door aanbieder ingepland. Bij voldoende aanmeldingen zal de workshop doorgang hebben, u wordt hierover uiterlijk 2 weken van tevoren ingelicht.

Gereedschappen:

U werkt met uw eigen handgereedschappen, welke u elke workshop dag mee dient te brengen. De volgende gereedschappen/materialen heeft u daarbij zeker nodig:

Huidverdeler; Handrasp; Riffler raspen set of vergelijkbare fijne raspen voor PU schuim; Flexibel meetlint (kleermakerslint); Modelleergereedschappen voor ogen en neus; Messen om schuim mee te snijden/bewerken; Liptucker; Scalpelhouder en mesjes; Skiving knive (dunsnijmes) met reservemesjes; Hechtnaalden; Fixeerspelden geel en oranje; Schroefboormachine met boortjes en bitjes.

Overig:

Tijdens de cursusdagen kunt u verschillende materialen voor het prepareren dan wel skeletteren aanschaffen zoals prepareer gereedschappen, botmateriaal, verbruiksmaterialen, enzovoort. Aanschaf kan uitsluitend tegen contante betaling of per PIN. Zeker weten dat een item aanwezig is? Bestel deze dan via www.prepareerwinkel.nl en kies bij verzendmethode voor ‘Afhalen’. Uw bestelling ligt dan, mits tijdig besteld en op voorraad, op de eerstvolgende cursusdag voor u klaar in Schaarsbergen.

De algemene voorwaarden van Bos en Fauna zijn van toepassing op deelname aan deze cursus, zie Inschrijfgelden – AV.