Uitgebreide informatie Workshop prepareren Vogelbekdier

UITGEBREIDE INFORMATIE WORKSHOP PREPAREREN VOGELBEKDIER – WSVBD©

Duur: 2 dagen (09.00 – 17.00 uur)

Locatie: Schaarsbergen (bij Arnhem)

Voorkennis: Ervaring met villen, looien van huiden en het prepareren van zoogdieren is gewenst maar niet noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer u onze workshop mollen, aardeekhoorn of kleine marters heeft gevolgd. Of zelf al een aantal preparaten heeft gemaakt.

Groepsgrootte: doorgang vanaf 4 deelnemers, maximaal 10 per groep

Inclusief: huiden van muskusratten, de materialen om het kunstlichaam van te maken, kunstogen, een afgietsel van een bek, een eenvoudig postament/basisplank en klein materiaal; gebruik gereedschappen en machines aanwezig in het lokaal; koffie en/of thee

Exclusief: handgereedschappen (zelf meebrengen of aanschaffen); ornamenten ter aankleding van het postament; lunches en andere dranken/versnaperingen (er is geen catering aanwezig!)

Kosten: zie vorige pagina

Doel van de workshop:

Inzicht verkrijgen in de technieken van het prepareren en samenstellen van een fantasiedier, in dit geval een Vogelbekdier. Tijdens de workshop wordt vooral aandacht besteed aan het wikkelen van een natuurgetrouw lichaam uit houtwol en katoenen lappen, het maken van een passend (kunst)kopje, het correct plaatsen van de huid, het correct plaatsen van ogen, neus en oren, het plaatsen van de kunstbek en het fixeren van het preparaat.

Programma over 2 dagen:

– Korte inleiding over vil- en looitechnieken, maatneming huid

– Villen en looien huid en maken kunstlichaam

– Montage huid op vorm, modelleren ogen, oren en bek

– Postament klaar maken en preparaat plaatsen

– Afspelden en instructie over drogen

– Afronden workshop

Instructie:

Deze workshop wordt gegeven door één of twee van onze vaste vakdocenten, sowieso zeer ervaren preparateurs op het gebied van het prepareren van kleine zoogdieren. Uw docent zal u tijdens de workshop intensief begeleiden om een kwalitatief goed preparaat met alle anatomische details erop te laten maken. De voorbereiding van villen en looien van huiden worden bekend geacht, maar zullen wel worden besproken en gedemonstreerd. Het lichaam zal gewikkeld worden van houtwol, de schedel zal uit PU schuim nagemaakt worden in het geval de echte schedel niet bruikbaar is.

Na afloop van de workshop zal het Vogelbekdier geprepareerd zijn en kan deze drogen. U krijgt een instructie mee hoe u het droogproces moet begeleiden en controleren. Gedroogde preparaten moeten nog afgewerkt worden, d.w.z. kleine reparaties van bijvoorbeeld speldengaatjes en andere beschadigingen, en het aanbrengen van kleur. Dit is niet bij deze workshop inbegrepen, u kunt dat zelf thuis doen of indien u hier geen ervaring mee heeft, dit leren in onze 1-daagse workshop Afwerken van preparaten.

Het preparaat wordt op een eenvoudig postament geplaatst, in principe een ronde of ovale plank. U mag natuurlijk een uitgebreider postament met meer aankleding meenemen om het preparaat daarop te plaatsen. Dit postament dient u dan op de dag zelf mee te brengen.

Uiteraard is het door u gemaakte preparaat na afloop van u en kunt u deze meenemen. 

Legale herkomst:

U werkt met dierlijk materiaal afkomstig van Muskusratten. Deze dieren zijn afkomstig uit de schadebestrijding. Preparaten van Muskusratten mag u vrij voorhanden hebben.

Doorgang:

De workshopdata worden door aanbieder ingepland. Bij voldoende aanmeldingen zal de workshop doorgang hebben, u wordt hierover uiterlijk 2 weken van tevoren ingelicht.

Gereedschappen:

U werkt met uw eigen handgereedschappen, welke u elke workshop dag mee dient te brengen. De volgende gereedschappen/materialen heeft u daarbij nodig:

Huidverdeler; Riffler raspen set of vergelijkbare fijne raspen voor PU schuim; Flexibel meetlint (kleermakerslint); Modelleergereedschappen voor ogen en neus; Messen om schuim mee te snijden/bewerken; Scalpelhouder en scalpelmesjes; Pincetten en schaartjes; 2 oude handdoeken; Hechtnaalden en garens; Fixeerspelden geel en oranje.

Overig:

Tijdens de workshop kunt u verschillende materialen voor het prepareren dan wel skeletteren aanschaffen zoals prepareer gereedschappen, botmateriaal, verbruiksmaterialen, enzovoort. Aanschaf kan uitsluitend tegen contante betaling of per PIN. Zeker weten dat een item aanwezig is? Bestel deze dan via www.prepareerwinkel.nl en kies bij verzendmethode voor ‘Afhalen’. Uw bestelling ligt dan, mits tijdig besteld en op voorraad, op de eerstvolgende cursusdag voor u klaar in Schaarsbergen.

De algemene voorwaarden van Bos en Fauna zijn van toepassing op deelname aan deze cursus, zie Inschrijfgelden – AV.