Uitgebreide informatie Workshop prepareren Struisvogel kuiken

UITGEBREIDE INFORMATIE WORKSHOP PREPAREREN STRUISVOGEL KUIKEN©

Duur: 1 dag (09.00 – 17.00 uur)

Locatie: Schaarsbergen (bij Arnhem)

Voorkennis: Enige ervaring met prepareren van vogels vereist! Vil- en looitechnieken moeten bekend zijn, evenals hoe een vogel anatomisch correct weer opgebouwd moet worden. 

Groepsgrootte: doorgang vanaf 5 deelnemers, maximaal 18 per groep

Inclusief: Een struisvogel kuiken, kunstogen, looistoffen en klein materiaal benodigd om de vogel te prepareren,  een rond of ovaal basis postament; koffie en/of thee

Exclusief: vil- en handgereedschappen (zelf meebrengen of aanschaffen, zie bijlage gereedschapslijst); ornamenten ter aankleding van het postament, deze zijn in de winkel aan te schaffen of zelf meebrengen (we hebben geen eierschalen van struisvogels); lunches en andere dranken/versnaperingen (er is geen catering aanwezig!)

Kosten: zie vorige pagina

Doel van de workshop:

Het doel van deze workshop is om inzicht te verkrijgen in de verfijnde technieken van het prepareren van deze grotere kuikens met hun specifieke houding en uitstraling.

Tijdens deze workshop wordt aandacht besteed aan alle aspecten van het prepareren van struisvogelkuikens, maar vooral ook aan het passend maken van een kunstlichaam, het plaatsen en modelleren van ogen, en het juist plaatsen en afwerken van de huid en donsveren. U krijgt daarbij vele handigheidjes en tips aangereikt. Ook wordt er aandacht besteed aan het postament waar het kuiken op komt te staan. Na de 2e dag moet u het preparaat enige tijd laten drogen, u krijgt informatie mee om het preparaat zelf af te kunnen werken (bijv. het op kleur brengen van de kale huiddelen zoals de poten).

Programma:

Inleiding over vil- en looi technieken, maatneming, villen vogel, wassen en conserveren huid, drogen veren, steundraden plaatsen. Kunstlichaam maken, opbouw poten, vleugels en nek, afhechten. Preparaat anatomisch correct  op postament plaatsen, huid en donsveren goed leggen, afspelden. Afronden workshop.

Te prepareren vogel:

De te prepareren vogels zijn struisvogelkuikens van 1 tot 2 weken oud, allen van kwekers afkomstig. Het betreft natuurlijke uitval bij de kwekers. Wij proberen mooie exemplaren voor onze workshops te verzamelen, onvolkomenheden kunnen echter voorkomen welke pas bij het ontdooien of villen van de vogels aan het licht komen. Omdat het doel van de workshop is om de vaardigheden van het prepareren van deze categorie vogels over te brengen, kunnen geen reclames ingediend worden over normaal prepareerbare vogels.

Doorgang:

De workshopdata worden door aanbieder ingepland, zie de vorige pagina. Bij voldoende aanmeldingen zal de workshop doorgang hebben, u wordt hierover uiterlijk 2 weken van tevoren ingelicht.

Aanmeldingen:

Aanmeldingen worden in volgorde van ontvangst verwerkt. Het aantal toe te wijzen plaatsen is afhankelijk van de beschikbare vogels en/of plaatsen in het atelier.

Gereedschappen:

U werkt met uw eigen handgereedschappen, die u deze dag mee dient te brengen. De volgende gereedschappen/materialen heeft u daarbij zeker nodig:

Basis vilgereedschappen; Huidschraper; Flexibel meetlint (kleermakerslint); Modelleergereedschappen voor ogen; Mes om schuim mee te snijden/bewerken; Hechtnaalden en -garens; Fixeerspelden geel, oranje en zwart.

Overig:

Tijdens de cursusdagen kunt u verschillende materialen voor het prepareren aanschaffen zoals prepareer gereedschappen, verbruiksmaterialen, enzovoort. Aanschaf kan uitsluitend tegen contante betaling of per PIN. Zeker weten dat een item aanwezig is? Bestel deze dan via www.prepareerwinkel.nl en kies bij verzendmethode voor ‘Afhalen’. Uw bestelling ligt dan, mits tijdig besteld en op voorraad, op de eerstvolgende cursusdag voor u klaar in Schaarsbergen.

De algemene voorwaarden van Bos en Fauna zijn van toepassing op deelname aan deze cursus, zie Inschrijfgelden – AV.