Uitgebreide informatie Workshop prepareren ratten

UITGEBREIDE INFORMATIE WORKSHOP PREPAREREN RATTEN – WSRAT©

Duur: 1 dag (08.30 – 17.00 uur)

Locatie: Schaarsbergen (bij Arnhem)

Voorkennis: Enige ervaring met villen, looien van huiden en het prepareren van zoogdieren wordt verwacht, bijvoorbeeld wanneer u onze (introductie)workshop met mollen heeft gevolgd, of de workshops eekhoorn of kleine marters.

Groepsgrootte: doorgang vanaf 4 deelnemers, maximaal 18 per groep

Inclusief: een te prepareren (tamme) rat, de materialen om het kunstlichaam van te maken, kunstogen, een eenvoudig postament/basisplank en klein materiaal; gebruik gereedschappen en machines aanwezig in het lokaal; koffie en/of thee

Exclusief: handgereedschappen (zelf meebrengen of aanschaffen); ornamenten ter aankleding van het postament; lunches en andere dranken/versnaperingen (er is geen catering aanwezig!)

Kosten: zie vorige pagina

Doel van de workshop:

Inzicht verkrijgen in de speciale (wikkel)technieken van het prepareren van kleine knaagdieren zoals muizen en ratten. Tijdens de workshop wordt vooral aandacht besteed aan het wikkelen van een natuurgetrouw lichaam uit houtwol en katoenen lappen, het maken van een passend (kunst)kopje, het correct plaatsen van de huid, het correct plaatsen van ogen, neus en oren en het afwerken van het preparaat.

Programma:

– Korte inleiding over vil- en looitechnieken, maatneming huid

– Villen en looien huid en maken kunstlichaam

– Montage huid op vorm, modeleren ogen, oren en bek

– Postament klaar maken en preparaat plaatsen

– Afspelden en instructie over drogen

– Afronden workshop

Instructie:

Deze workshop wordt gegeven door één of twee van onze vaste vakdocenten, sowieso zeer ervaren preparateurs op het gebied van het prepareren van kleine zoogdieren. Uw docent zal u tijdens de workshop intensief begeleiden om een natuurgetrouwe rat met alle anatomische details erop correct te laten maken. De voorbereiding van villen en looien van huiden worden bekend geacht, maar zullen wel worden besproken en gedemonstreerd. Het lichaam zal gewikkeld worden van houtwol, de schedel kan uit PU schuim nagemaakt worden in het geval de echte schedel niet bruikbaar is.

Na afloop van de workshop zal de rat geprepareerd zijn en kan deze drogen. U krijgt een instructie mee hoe u thuis het droogproces moet begeleiden en controleren.

Het preparaat wordt op een eenvoudig postament geplaatst, in principe een ronde of ovale plank. U mag natuurlijk een uitgebreider postament met meer aankleding meenemen om het preparaat daarop te plaatsen. Dit postament dient u dan op de dag zelf mee te brengen.

Uiteraard is het door u gemaakte preparaat na afloop van u en kunt u deze meenemen. 

Doorgang:

De workshopdata worden door aanbieder ingepland. Bij voldoende aanmeldingen zal de workshop doorgang hebben, u wordt hierover uiterlijk 2 weken van tevoren ingelicht.

Gereedschappen:

U werkt met uw eigen handgereedschappen, welke u op deze dag mee dient te brengen. De volgende gereedschappen/materialen heeft u daarbij nodig:

Huidverdeler; Flexibel meetlint (kleermakerslint); Modelleergereedschappen voor ogen en neus; Messen om schuim mee te snijden/bewerken; Scalpelhouder en scalpelmesjes; Pincetten en schaartjes; een oude handdoek; Hechtnaalden en garens; Fixeerspelden geel en oranje.

Overig:

Tijdens de workshop kunt u verschillende materialen voor het prepareren aanschaffen zoals prepareer gereedschappen, looistoffen, verbruiksmaterialen, enzovoort. U kunt zowel contant als met PIN afrekenen. Zeker weten dat een item aanwezig is? Bestel deze dan via www.prepareerwinkel.nl en kies bij verzendmethode voor ‘Afhalen’. Uw bestelling ligt dan, mits tijdig besteld en op voorraad, op de dag van de workshop voor u klaar in Schaarsbergen.

De algemene voorwaarden van Bos en Fauna B.V. zijn van toepassing op deelname aan deze cursus, zie Inschrijfgelden – AV.