Uitgebreide informatie Workshop Open bek vossenkop

UITGEBREIDE INFORMATIE WORKSHOP OPEN BEK VOSSENKOP – WSOBV©

Duur: 2 dagen (09.00 – 16.30 uur)

Locatie: Schaarsbergen (bij Arnhem)

Voorkennis: Ervaring met villen, looien van huiden en het prepareren van life size zoogdieren en/of trofeekoppen vereist.

Groepsgrootte: doorgang vanaf 5 deelnemers, maximaal 10 per groep

Inclusief: een ‘bouwpakket’ t.w.v. ± €210,00 bevattende een gevilde, gesplitste en gelooide kophuid van een volwassen vos, een Hauser PU vorm waarbij u de keuze heeft uit een rechtuit kijkend model of een offset rechts, kunstogen, een voorgekleurd kunstgebit met keelholte en bijpassende kunsttong en klein materiaal; koffie en/of thee

Exclusief: handgereedschappen (zelf meebrengen of aanschaffen, zie ‘Gereedschappen’); een muurplank (naar wens zelf meebrengen of in de winkel aan te schaffen); lunches en andere dranken/versnaperingen (er is geen catering aanwezig!)

Kosten: zie vorige pagina

Doel van de workshop:

Inzicht verkrijgen in de speciale technieken van het prepareren van een open bek preparaat. Er wordt gewerkt met vossenkoppen, maar de technieken zijn op vrijwel alle (roof-)zoogdieren toe te passen. Tijdens de workshop wordt vooral aandacht besteed aan het werken met en het aanpassen van de PU vorm (de vorm moet verbouwd worden om een open bek te maken), het correct plaatsen van het kunstgebit en de tong, het correct plaatsen van de huid en de aansluiting van de huid op de kunstmatige delen in de bek, het correct plaatsen van ogen, neus en oren en het afwerken van het preparaat.

Programma:

Dag 1:           Inleiding over vil- en looitechnieken, maatneming

                        Voorbereiden gelooide huid en kunstlichaam

Dag 2:           Plaatsen huid en modelleren bek, ogen en oren

                        Afronden workshop met afwerkinstructies

Te prepareren vos:

Deze workshop wordt gegeven door één van onze vaste vakdocenten, een zeer ervaren preparateur op het gebied van het prepareren van zoogdieren. Uw vakdocent zal u tijdens de workshop intensief begeleiden om een natuurgetrouwe vossenkop met alle anatomische details erop correct te laten maken. De voorbereiding van villen en looien van huiden worden bekend geacht, maar zullen wel kort worden besproken.

Veel aandacht zal worden besteed aan het bewerken van de vormen zodat het kunstgebit er goed in te plaatsen is. Het merendeel van de standaard vormen wordt geleverd met een gesloten bek, de clou is hoe deze om te bouwen zodat het kunstgebit er op een natuurlijke wijze in past. Na afloop van dag 2 zal de vossenkop geprepareerd zijn en kan deze drogen.

U wordt geacht ervaren te zijn met het prepareren van zoogdieren en ook het afwerken ervan. Uw vakdocent zal u instructies over het afwerken geven waarna u het preparaat, eenmaal gedroogd, zelf thuis kan afwerken.

Legale herkomst:

U wordt een gelooide kophuid van een volwassen vos verstrekt. Deze dieren zijn afkomstig uit Nederland en gedood in het kader van schadebestrijding. De soort staat in Nederland op de landelijke vrijstellingslijst en mag daarom door een ieder geprepareerd worden. Een vergunning of merktekenplicht is daarom niet aan de orde.

Doorgang:

De workshopdata worden door aanbieder ingepland. Bij voldoende aanmeldingen zal de workshop doorgang hebben, u wordt hierover uiterlijk 2 weken van tevoren ingelicht.

Gereedschappen:

U werkt met uw eigen handgereedschappen, welke u elke workshopdag mee dient te brengen. De volgende gereedschappen/materialen heeft u daarbij zeker nodig:

Huidverdeler; Handrasp; Riffler raspen set of vergelijkbare fijne raspen voor PU schuim; Beitelset; IJzerzaag; Flexibel meetlint (kleermakerslint); Modelleergereedschappen voor ogen en neus; Messen om schuim mee te snijden/bewerken; Liptucker smal of breed; Scalpelhouder en mesjes; Skiving knive (dunsnijmes) met reservemesjes; Hechtnaalden en (wax)garens; Fixeerspelden geel en oranje; Set wegwerpkwasten voor (huiden)lijm; Schroefboormachine met boortjes en bitjes.

Overig:

Tijdens de workshopdagen kunt u verschillende materialen voor het prepareren aanschaffen zoals prepareer gereedschappen, verbruiksmaterialen, enzovoort. Aanschaf kan uitsluitend tegen contante betaling of per PIN. Zeker weten dat een item aanwezig is? Bestel deze dan via www.prepareerwinkel.nl en kies bij verzendmethode voor ‘Afhalen’. Uw bestelling ligt dan, mits tijdig besteld en op voorraad, op de eerstvolgende workshopdag voor u klaar in Schaarsbergen.

De algemene voorwaarden van Bos en Fauna zijn van toepassing op deelname aan deze workshop, zie Inschrijfgelden – AV.