Uitgebreide informatie Workshop prepareren Rode lynx (Bobcat)

UITGEBREIDE INFORMATIE WORKSHOP PREPAREREN LYNX – WSLYNX©

Duur: 6 dagen (09.00 – 16.30 uur)

Locatie: Schaarsbergen (bij Arnhem)

Voorkennis: Ervaring met prepareren van zoogdieren vereist. Deze workshop is niet bedoeld voor beginners!

Groepsgrootte: doorgang vanaf 5 deelnemers, maximaal 12 per groep

Inclusief: een ‘bouwpakket’ t.w.v. ± €1.000,00 bevattende een gelooide huid van een Lynx, Cites document, een PU vorm, glasogen, earliners, een postament naar keuze en klein materiaal; koffie en/of thee

Exclusief: handgereedschappen (zelf meebrengen of aanschaffen, zie bijlage gereedschapslijst); ornamenten ter aankleding van het postament, deze zijn in de winkel aan te schaffen; lunches en andere dranken/versnaperingen (er is geen catering aanwezig!)

Kosten: € 1.550,00 p.p. excl. 21% BTW  (€ 1.875,50 incl. 21% BTW)

Doel van de workshop:

Inzicht verkrijgen in de verfijnde technieken van het prepareren van een lifesize katachtige, in dit geval een Lynx. Tijdens de workshop wordt vooral aandacht besteed aan het werken met en eventueel aanpassen van de PU vorm, het correct plaatsen van de huid, het correct plaatsen van ogen, neus en oren en het afwerken van het preparaat op een tijdens de workshop zelf te bouwen postament naar keuze.

Programma:

Dag 1 en 2: Inleiding over vil- en looi technieken, maatneming

                       Voorbereiden gelooide huid en kunstlichaam

Dag 3 en 4: Modelleren ogen en oren (verschillende technieken) en montage van de Lynx

Dag 5:          Postament bouwen en preparaat plaatsen

Dag 6:          Afwerken, op kleur brengen met airbrush technieken

                      Reinigen preparaat en postament

                      Afronden workshop

Te prepareren Canadese lynx:

Deze workshop wordt gegeven door Robert van Tol, een specialist op het gebied van het prepareren van zoogdieren en roofdieren/katachtigen in het bijzonder. Rob heeft de Amerikaanse vakschool tot preparateur doorlopen en werkt (voor klanten) over de hele wereld. Rob zal u tijdens de workshop intensief begeleiden om een natuurgetrouwe Lynx met alle anatomische details erop correct te laten maken. De voorbereiding van villen en looien van huiden worden bekend geacht, maar zullen wel kort worden besproken. U heeft de keuze uit enkele verschillende beschikbare PU schuim basisvormen.

Veel aandacht zal worden besteed aan het bewerken van deze vormen. Er zal tijdens de workshop niet gewerkt worden met gewikkelde lichamen, wel komen wikkeltechnieken voor bijvoorbeeld de staart aan de orde. Na afloop van dag 4 zal de Lynx geprepareerd zijn en kan deze drogen.

Op de 5e dag gaat u aan de slag met het postament, het voetstuk waarop de Lynx geplaatst gaat worden. Alle praktische en esthetische aspecten worden besproken, alsmede materiaalkeuzes. Afhankelijk van uw wensen mag u zelf een postament samenstellen, bijvoorbeeld een rots of sneeuwlandschap. Ornamenten zoals kunstplanten zijn niet bij de workshop inbegrepen omdat deze nogal in prijs uiteen kunnen lopen. Uiteraard mag u ze wel toepassen, u kunt ze tijdens de workshopdagen in onze winkel aanschaffen, of natuurlijk zelf meebrengen. De laatste dag zal het gehele preparaat op het postament afgewerkt worden. Kleurenschema’s, penseel- en airbrush technieken worden uitgelegd en gedemonstreerd waarna u zelf uw preparaat kunt afwerken.

Uiteraard is de door u geprepareerde Lynx na afloop van u en kunt u deze meenemen. De waarde van een dergelijk preparaat ligt rond de € 3.000,00 waarmee de workshop zichzelf snel terug betaalt!

Legale herkomst:

U wordt een gelooide, lifesize huid van een Lynx verstrekt. Deze dieren zijn afkomstig uit Canada en/of de USA en op lokale licentie legaal gedood in het kader van schadebestrijding of jacht. De huiden worden door ons legaal (met Cites documenten) geïmporteerd, u krijgt na afloop van de workshop een Cites document mee. Een ieder mag deze dieren prepareren, daarvoor is geen vergunning of iets dergelijks nodig.

Doorgang:

De workshopdata worden door aanbieder ingepland, zie de vorige pagina. Bij voldoende aanmeldingen zal de workshop doorgang hebben, u wordt hierover uiterlijk 2 weken van tevoren ingelicht.

Aanmeldingen:

Aanmeldingen worden in volgorde van ontvangst verwerkt. Het aantal toe te wijzen plaatsen is afhankelijk van de beschikbare huiden.

Gereedschappen:

U werkt met uw eigen handgereedschappen, welke u elke workshop dag mee dient te brengen. De volgende gereedschappen/materialen heeft u daarbij zeker nodig:

Stout ruffer – smal (huidverdeler); Handrasp; Riffler raspen set of vergelijkbare fijne raspen voor PU schuim; Flexibel meetlint (kleermakerslint); Modelleergereedschappen voor ogen en neus; Messen om schuim mee te snijden/bewerken; Liptucker smal; Scalpelhouder en mesjes; Skiving knive (dunsnijmes) met reservemesjes; Hechtnaalden en (wax)garens; Fixeerspelden geel en oranje; Set wegwerpkwasten voor lijm en werken op het habitat; Schroefboormachine met boortjes en bitjes.

Overig:

Tijdens de cursusdagen kunt u verschillende materialen voor het prepareren dan wel skeletteren aanschaffen zoals prepareer gereedschappen, botmateriaal, verbruiksmaterialen, enzovoort. Aanschaf kan uitsluitend tegen contante betaling of per PIN. Zeker weten dat een item aanwezig is? Bestel deze dan via www.prepareerwinkel.nl en kies bij verzendmethode voor ‘Afhalen’. Uw bestelling ligt dan, mits tijdig besteld en op voorraad, op de eerstvolgende cursusdag voor u klaar in Schaarsbergen.

De algemene voorwaarden van Bos en Fauna zijn van toepassing op deelname aan deze cursus, zie Inschrijfgelden – AV.