Uitgebreide informatie Workshop prepareren juveniele rode eekhoorn

UITGEBREIDE INFORMATIE WORKSHOP PREPAREREN JONGE EEKHOORN – WSJUVEEK©

Duur: 1 dag (09.00 – 17.00 uur)

Locatie: Schaarsbergen (bij Arnhem)

Voorkennis: Minimale ervaring met villen, looien van huiden en het prepareren van zoogdieren is een vereist, bijvoorbeeld wanneer u de workshop mollen, aardeekhoorn of kleine marters heeft gevolgd. Of zelf een aantal preparaten heeft gemaakt.

Groepsgrootte: doorgang vanaf 4 deelnemers, maximaal 10 per groep

Inclusief: een jonge rode eekhoorn, alle materialen om het kunstlichaam van te maken, kunstogen, een eenvoudig postament/basisplank en klein materiaal; gebruik gereedschappen en machines aanwezig in het lokaal; koffie en/of thee

Exclusief: handgereedschappen (zelf meebrengen of aanschaffen); ornamenten ter aankleding van het postament; lunches en andere dranken/versnaperingen (er is geen catering aanwezig!)

Kosten: zie vorige pagina

Doel van de workshop:

Inzicht verkrijgen in de speciale (wikkel)technieken van het prepareren van een lifesize eekhoorntje. Tijdens de workshop wordt vooral aandacht besteed aan het wikkelen van een natuurgetrouw lichaam, het maken van een passend (kunst)kopje, het correct plaatsen van de huid, het correct plaatsen van ogen, neus en oren en het afwerken van het preparaat.

Programma:

– Korte inleiding over vil- en looitechnieken, maatneming huid

– Villen en looien huid en maken kunstlichaam

– Montage huid op vorm, modeleren ogen, oren en bek

– Postament klaar maken en preparaat plaatsen

– Afspelden en instructie over drogen

– Afronden workshop

Instructie:

Deze workshop wordt gegeven door één van onze vaste vakdocenten, een zeer ervaren preparateur op het gebied van het prepareren van zoogdieren. Uw docent zal u tijdens de workshop intensief begeleiden om een natuurgetrouw eekhoorntje met alle anatomische details erop correct te laten maken. De voorbereiding van villen en looien van huiden worden bekend geacht, maar zullen wel kort worden besproken en gedemonstreerd. Het lichaam zal gewikkeld worden van houtwol, de schedel zal uit PU schuim nagemaakt worden in het geval de echte schedel niet bruikbaar is.

Na afloop van de workshop zal het eekhoorntje geprepareerd zijn en kan deze drogen. U krijgt een instructie mee hoe u het droogproces moet begeleiden en controleren.

Het preparaat wordt op een eenvoudig postament geplaatst, in principe een ronde of ovale plank. U mag natuurlijk een uitgebreider postament met meer aankleding meenemen om het preparaat daarop te plaatsen. Dit postament dient u dan op de dag zelf mee te brengen.

Uiteraard is het door u gemaakte preparaat na afloop van u en kunt u deze meenemen. 

Legale herkomst:

U wordt een kadaver van een juveniele rode eekhoorn verstrekt. Deze dieren zijn afkomstig uit Nederland. Het gaat zowel om dieren welke door derden in de natuur dood zijn gevonden en in de afgelopen jaren aan ons gedoneerd, of om dieren welke wij via dierenopvangcentra hebben verkregen waar zij zijn overleden. 

Doorgang:

De workshopdata worden door aanbieder ingepland. Bij voldoende aanmeldingen zal de workshop doorgang hebben, u wordt hierover uiterlijk 2 weken van tevoren ingelicht.

Gereedschappen:

U werkt met uw eigen handgereedschappen, welke u elke workshop dag mee dient te brengen. De volgende gereedschappen/materialen heeft u daarbij nodig:

Huidverdeler; Riffler raspen set of vergelijkbare fijne raspen voor PU schuim; Flexibel meetlint (kleermakerslint); Modelleergereedschappen voor ogen en neus; Messen om schuim mee te snijden/bewerken; Scalpelhouder en mesjes; Pincetten en schaartjes; 2 oude handdoeken; Hechtnaalden en (wax)garens; Fixeerspelden geel en oranje.

Overig:

Tijdens de workshop kunt u verschillende materialen voor het prepareren dan wel skeletteren aanschaffen zoals prepareer gereedschappen, botmateriaal, verbruiksmaterialen, enzovoort. Aanschaf kan uitsluitend tegen contante betaling of per PIN. Zeker weten dat een item aanwezig is? Bestel deze dan via www.prepareerwinkel.nl en kies bij verzendmethode voor ‘Afhalen’. Uw bestelling ligt dan, mits tijdig besteld en op voorraad, op de eerstvolgende cursusdag voor u klaar in Schaarsbergen.

De algemene voorwaarden van Bos en Fauna zijn van toepassing op deelname aan deze cursus, zie Inschrijfgelden – AV.