Uitgebreide informatie Workshop prepareren Dassen

UITGEBREIDE INFORMATIE WORKSHOP PREPAREREN DASSEN – WSDAS©

Duur: 2 dagen (09.00 – 17.00 uur)

Locatie: Schaarsbergen (bij Arnhem)

Voorkennis: Ervaring met villen, looien van huiden en het prepareren van zoogdieren vereist.

Groepsgrootte: doorgang vanaf 4 deelnemers, maximaal 10 per groep

Inclusief: een ‘bouwpakket’ en verbruiksmaterialen t.w.v. ± €250,00 bevattende een gevilde en  professioneel gelooide huid van een das, een PU vorm, kunstogen, een eenvoudig postament/basisplank en klein materiaal; koffie en/of thee

Exclusief: handgereedschappen (zelf meebrengen of aanschaffen); ornamenten ter aankleding van het postament; lunches en andere dranken/versnaperingen (er is geen catering aanwezig!)

Kosten: zie vorige pagina

Doel van de workshop:

Inzicht verkrijgen in de verfijnde technieken van het prepareren van grotere zoogdieren zoals een life size das. Tijdens de workshop wordt vooral aandacht besteed aan het werken met en eventueel aanpassen van de PU vorm, het correct plaatsen van de huid, het correct plaatsen van ogen, neus en oren en het afwerken van het preparaat.

Programma:

Dag 1 en 2:  Inleiding over vil- en looitechnieken, maatneming.

                        Voorbereiden gelooide huid en kunstlichaam, maken werkpostament

                        Montage huid op vorm, modeleren ogen, oren en bek

                        Afspelden, uitleg over drogen en plaatsen op definitief postament

Te prepareren das:

Deze workshop wordt gegeven door één van onze vaste vakdocenten, een zeer ervaren preparateur op het gebied van het prepareren van zoogdieren. Uw docent zal u tijdens de workshop intensief begeleiden om een natuurgetrouwe das met alle anatomische details erop correct te laten maken. De voorbereiding van villen en looien van huiden worden bekend geacht, maar zullen wel kort worden besproken. U heeft de keuze uit de beschikbare PU-schuim basisvormen, afhankelijk van de maten van de huid.

Veel aandacht zal worden besteed aan het bewerken van deze vormen. Er zal tijdens de workshop niet gewerkt worden met gewikkelde lichamen. Na afloop van dag 2 zal de das geprepareerd zijn en kan deze drogen.

Het prepareren gebeurt op een tijdelijk werkpostament, deze wordt verstrekt. Het afwerken en overplaatsen op een definitief postament zal worden besproken, maar kan pas als het preparaat gedroogd is en valt daarom niet binnen het kader van deze workshop. 

Uiteraard is de door u geprepareerde das na afloop van u en kunt u deze meenemen. De waarde van een dergelijk preparaat ligt tussen €500 en €600, waarmee de workshop zichzelf snel terug betaalt!

Legale herkomst:

U wordt een gelooide, lifesize huid van een das verstrekt. Deze dieren zijn afkomstig uit Nederland of Duitsland. Bij Nederlandse dassen gaat het om verkeersslachtoffers, Duitse dassen kunnen ook gedood zijn in het kader van jacht of schadebestrijding. Herkomstverklaringen zijn per dier aanwezig, daarmee kunnen deze dieren legaal geprepareerd worden. Een vergunning of merktekenplicht is niet van toepassing.

Doorgang:

De workshopdata worden door aanbieder ingepland. Bij voldoende aanmeldingen zal de workshop doorgang hebben, u wordt hierover uiterlijk 2 weken van tevoren ingelicht.

Gereedschappen:

U werkt met uw eigen handgereedschappen, welke u elke workshop dag mee dient te brengen. De volgende gereedschappen/materialen heeft u daarbij zeker nodig:

Oude handdoek; Stout ruffer – smal (huidverdeler); Handrasp; Riffler raspen set of vergelijkbare fijne raspen voor PU schuim; Flexibel meetlint (kleermakerslint); Modelleergereedschappen voor ogen en neus; Messen om schuim mee te snijden/bewerken; Liptucker smal; Scalpelhouder en mesjes; Skiving knive (dunsnijmes) met reservemesjes; Hechtnaalden en (wax)garens; Fixeerspelden geel en oranje; Set wegwerpkwasten voor lijm en werken op het habitat; Schroefboormachine met boortjes en bitjes.

Overig:

Tijdens de cursusdagen kunt u verschillende materialen voor het prepareren dan wel skeletteren aanschaffen zoals prepareer gereedschappen, verbruiksmaterialen, enzovoort. Aanschaf kan uitsluitend tegen contante betaling of per PIN. Zeker weten dat een item aanwezig is? Bestel deze dan via www.prepareerwinkel.nl en kies bij verzendmethode voor ‘Afhalen’. Uw bestelling ligt dan, mits tijdig besteld en op voorraad, op de eerstvolgende cursusdag voor u klaar in Schaarsbergen.

De algemene voorwaarden van Bos en Fauna zijn van toepassing op deelname aan deze cursus, zie Inschrijfgelden – AV.