Uitgebreide informatie Workshop prepareren Big

UITGEBREIDE INFORMATIE WORKSHOP PREPAREREN BIG – WSBIG©

Duur: 2 dagen (09.00 – 17.00 uur)

Locatie: Schaarsbergen (bij Arnhem)

Voorkennis: Ervaring met villen, looien van huiden en het prepareren van zoogdieren vereist.

Groepsgrootte: doorgang vanaf 3 deelnemers, maximaal 6 per groep

Inclusief: een te prepareren big van een wild zwijn, alle materialen om het kunstlichaam van te maken, kunstogen, een eenvoudig postament/basisplank en klein materiaal; gebruik gereedschappen en machines aanwezig in het lokaal; koffie en/of thee

Exclusief: handgereedschappen (zelf meebrengen of aanschaffen); ornamenten ter aankleding van het postament; lunches en andere dranken/versnaperingen (er is geen catering aanwezig!)

Kosten: zie vorige pagina

Doel van de workshop:

Het doel van de workshop is om met behulp van wikkeltechnieken (houtwol en draad) een natuurlijk correct lichaam te maken voor jonge zoogdieren waarvoor geen standaard PU vormen beschikbaar zijn. Tijdens de workshop wordt daarnaast aandacht besteed aan het maken van een passend kunstkopje, het correct plaatsen van de huid, het correct plaatsen van ogen, neus en oren en het afwerken van het preparaat.

Programma:

– Korte inleiding over vil- en looitechnieken, maatneming huid

– Villen big, voorbereiden huid en maken kunstlichaam

– Montage huid op vorm, modeleren ogen, oren en bek

– Postament klaar maken en preparaat plaatsen

– Afspelden en instructie over drogen

– Afronden workshop

Instructie:

Deze workshop wordt gegeven door één van onze vaste vakdocenten, een zeer ervaren preparateur op het gebied van het prepareren van zoogdieren. Uw docent zal u tijdens de workshop intensief begeleiden om een natuurgetrouw big met alle anatomische details erop correct te laten maken. Het lichaam zal gewikkeld worden van houtwol, de schedel zal uit PU schuim nagemaakt worden in geval de eigen schedel niet bruikbaar is.

Na afloop van dag 2 zal het big geprepareerd zijn en kan deze drogen. U krijgt een instructie mee hoe u het droogproces moet begeleiden en controleren.

Het preparaat wordt op een eenvoudig postament geplaatst, in principe een ronde of ovale plank. U mag natuurlijk een uitgebreider postament met meer aankleding meenemen om het big daarop te plaatsen. Dit postament dient u dan op de 1e dag klaar mee te brengen om het big daarop te passen en te monteren.

Uiteraard is het door u gemaakte preparaat na afloop van u en kunt u deze meenemen.

Legale herkomst:

U wordt een big van een wild zwijn verstrekt. Deze dieren zijn afkomstig uit Nederland of Duitsland. Het gaat zowel om dieren welke door derden in de natuur zijn dood zijn gevonden en in de afgelopen jaren aan ons gedoneerd, of om dieren welke wij via faunabeheerders hebben verkregen. De leeftijden van de biggen verschillen daarom van elkaar, er wordt gewerkt met biggen van verschillende groottes.

Doorgang:

De workshopdata worden door aanbieder ingepland. Bij voldoende aanmeldingen zal de workshop doorgang hebben, u wordt hierover uiterlijk 2 weken van tevoren ingelicht.

Gereedschappen:

U werkt met uw eigen handgereedschappen, welke u elke workshop dag mee dient te brengen. De volgende gereedschappen/materialen heeft u daarbij nodig:

Huidverdeler; Riffler raspen set of vergelijkbare fijne raspen voor PU schuim; Flexibel meetlint (kleermakerslint); Modelleergereedschappen voor ogen en neus; Messen om schuim mee te snijden/bewerken; Liptucker smal; Scalpelhouder en mesjes; Pincetten en schaartjes; 2 oude handdoeken; Hechtnaalden en (wax)garens; Fixeerspelden geel en oranje.

Overig:

Tijdens de cursusdagen kunt u verschillende materialen voor het prepareren dan wel skeletteren aanschaffen zoals prepareer gereedschappen, botmateriaal, verbruiksmaterialen, enzovoort. Aanschaf kan uitsluitend tegen contante betaling of per PIN. Zeker weten dat een item aanwezig is? Bestel deze dan via www.prepareerwinkel.nl en kies bij verzendmethode voor ‘Afhalen’. Uw bestelling ligt dan, mits tijdig besteld en op voorraad, op de eerstvolgende cursusdag voor u klaar in Schaarsbergen.

De algemene voorwaarden van Bos en Fauna zijn van toepassing op deelname aan deze cursus, zie Inschrijfgelden – AV.