Uitgebreide informatie Cursus skelet preparatie

UITGEBREIDE INFORMATIE CURSUS SKELET PREPARATIE – CSK©

Duur: 2 dagen (09.00 – 17.00 uur)

Locatie: Schaarsbergen (bij Arnhem)

Voorkennis: Voor deze cursus is geen specifieke voorkennis of ervaring vereist

Groepsgrootte: doorgang vanaf 5 deelnemers, maximaal 18 per groep

Inclusief: Reader Skeletpreparatie, dierlijk materiaal, basissetje prepareer gereedschappen, benodigde verbruiksmaterialen, bereidingsservice dierlijk materiaal (verwarmde incubatie en gebruik spekkevers), koffie en/of thee

Exclusief: Lunches (er is geen cateringservice aanwezig op locatie Schaarsbergen!)

Kosten: zie vorige pagina

Doel van de cursus:

Het doel van de cursus is om inzicht te geven in de prepareermethoden en -technieken om botmateriaal voor te bereiden zodat dit tot een skelet samengevoegd kan worden. De cursus is dan ook voor een groot deel een praktijkcursus waarbij de deelnemers zelf met botmateriaal aan de slag gaan. Daarbij komen onder meer de volgende technieken uitgebreid aan de orde: mechanisch reinigen, thermisch reinigen, maceratie en het reinigen met chemicaliën, wasmiddelen en insecten (spekkevers). Ingegaan zal worden op de vraag wanneer welke methode het best gebruikt kan worden, onder meer aan de hand van specifieke eisen die de vier groepen gewervelden stellen: vogels, zoogdieren, reptielen/amfibieën en vissen. Naast het reinigen van botmateriaal zullen ook ontvetting en bleking worden besproken. Kort zal aandacht worden besteed aan de modellering en montage van het skelet, alsmede het verantwoord bewaren ervan.

Opzet van de cursus:

De opzet is zodanig dat in de ochtend eerst de ‘theorie’ besproken wordt, in de middag zal dan de praktische vertaling ervan plaatsvinden. De theorie zal uiteengezet worden aan de hand van uitgebreide PowerPoint presentaties, ondersteund door series preparaten die dit in ‘werkelijkheid’ laten zien.

Anders dan het opzetten van een dier is het skeletteren ervan een vrij langdurig proces, voor het grootste deel bestaand uit afwachten terwijl het reinigingsproces zich voltrekt. Afhankelijk van de gewenste kwaliteit kan dit bij weinig eisen in enkele dagen voltooid zijn, echter, voor het verkrijgen van een perfect resultaat duurt het proces al snel enkele weken. Dit stelt daardoor speciale eisen aan het opzetten van een 2-daagse cursus. Er is daarom voor gekozen om tussen de cursusdagen enkele weken ruimte te laten. In die tijd kunnen de verschillende fasen van het reinigingsproces plaatsvinden en vervolgens beoordeeld en eventueel vervolgd worden.

Alle praktische handelingen worden op de cursuslocatie uitgevoerd en zullen verder gefaciliteerd worden door de organisatie en begeleiding. Dit betekent onder meer dat het te prepareren materiaal, de verwarmde incubatie van preparaten in stoven en het gebruik van spekkevers voor u verzorgd worden. Voor degenen die dat willen is het uiteraard mogelijk dit in eigen omgeving te doen.

Het monteren van skeletten vormt geen onderdeel van de cursus. De opzet van de cursus is primair het reinigen van botmateriaal. Daarnaast heeft de praktijk geleerd dat het volledig monteren van een relatief eenvoudig skelet, zoals dat van een vogel, ongeveer 2 dagen vereist van een niet ervaren skeletbouwer. Om deze redenen valt montage buiten de opzet van de cursus en de cursist zal dus niet met een volledig afgewerkt skelet kunnen eindigen.

De tweemaal per jaar gehouden prepareerworkshops van de Nederlandse Vereniging van Preparateurs voorzien wel in de mogelijkheid van de montage van een volledig skelet (vogel) en bieden ook de intensieve personele ondersteuning die daarvoor benodigd is. De workshop beschikt daartoe over sets voorgereinigde skeletten, maar ook zelf geprepareerde skeletten kunnen worden gebruikt.

Overigens zal in de cursus wel aandacht gegeven worden aan hoe de montage in principe uitgevoerd wordt. Zo zal bijvoorbeeld besproken worden hoe de verlijming het beste kan worden uitgevoerd, welke lijmen geschikt zijn en welke ondersteunende materialen te gebruiken zijn.

Instructie:

Uw instructeur is de heer Eelco Bouwman. Bouwman is een zeer ervaren skeletpreparateur en zelfs meervoudig wereldkampioen! Daarnaast is Bouwman (bestuurs)lid van de Nederlandse Vereniging van Preparateurs waarvan hij voorzitter is.

Gereedschappen:

Indien u reeds over (prepareer)gereedschappen beschikt, is het handig deze mee te brengen. Eigen gereedschap werkt altijd het fijnste. Heeft u nog geen gereedschap, geen nood, bij deze cursus krijgt u een basissetje met een scalpelhouder, mesjes, pincet en schaar zodat u de praktische oefeningen tijdens de cursusdagen kunt doen.

Doorgang:

De cursusdata worden door de organisatie vastgesteld en staan op de vorige pagina. De cursus heeft doorgang bij minimaal 5 deelnemers, er is plaats voor maximaal 18 deelnemers per groep.

Overig:

Tijdens de cursusdagen kunt u verschillende materialen voor het prepareren dan wel skeletteren aanschaffen zoals prepareer gereedschappen, botmateriaal, verbruiksmaterialen, enzovoort. Aanschaf kan uitsluitend tegen contante betaling of per PIN. Zeker weten dat een item aanwezig is? Bestel deze dan via www.prepareerwinkel.nl en kies bij verzendmethode voor ‘Afhalen’. Uw bestelling ligt dan, mits tijdig besteld en op voorraad, op de eerstvolgende cursusdag voor u klaar in Schaarsbergen.

De algemene voorwaarden van Bos en Fauna zijn van toepassing op deelname aan deze cursus, zie Inschrijfgelden – AV.