Prepareerkosten

PREPAREERKOSTEN

Omdat het in de Europese Unie en dus ook in Nederland verboden is om te handelen in de meeste beschermde (dode) dieren, mogen preparaten niet zomaar te koop worden aangeboden. Wat wel mag is dat er een ‘onkostenvergoeding’ wordt gevraagd voor het werk van de preparateur, de zgn. prepareerkosten. Het gaat hier dan om vergoeding van een dienst, niet om handel in het beschermde dier.

Er zijn nogal wat prijsverschillen te ontdekken tussen de preparateurs in Nederland (en daarbuiten). Dat heeft veel te maken de prepareertechniek welke de individuele preparateur hanteert. Ook maakt het nogal wat uit of de preparateur het prepareren als hobby uitvoert, of dat deze ervan leeft. U zult begrijpen dat de beroepspreparateur niet 3 à 4 uren tijd kan besteden aan het prepareren van een eekhoorn voor bijvoorbeeld € 25,00.

Wij adviseren u om gerust een paar preparateurs te bellen voor een prijsindicatie. Om een idee te krijgen van gemiddelde prepareerkosten, kijk op de website van de Nederlandse Vereniging van Preparateurs (NVP), zie www.prepareren.nl/informatie/kosten/. Maar belangrijker nog, ga naar de preparateur toe. U kunt dan zijn of haar werk bekijken en dan beslissen of de stijl u bevalt. Ga niet direct op de goedkoopste aanbieding af, goedkoop is in de taxidermie meestal geen synoniem voor kwaliteit of duurzaamheid. U wilt natuurlijk niet dat uw preparaat na enkele maanden opnieuw begint te leven…

Tot slot, ondanks dat taxidermie een arbeidsintensief beroep is, valt het werk van de preparateur onder het hoge BTW tarief. Houdt u dus rekening met deze verplichte toeslag.