FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
Algemene vragen
Kan ik Bos en Fauna met het OV bereiken?
Schaarsbergen ligt in/tegen Arnhem aan, Arnhem Centraal station is zeer goed bereikbaar met trein en bus. Vanaf dit station rijdt er op werkdagen een buslijn (nr. 9) naar Schaarsbergen – IPC Groene ruimte. De busdienst heeft het keerpunt bij ons op het bedrijventerrein (bij het hoofdgebouw, ±250 meter vanaf gebouw H). Op zaterdagen is deze buslijn echter beperkt in gebruik, ook afhankelijk van het seizoen. Raadpleeg daarom de dienstregeling.
Ik kan u niet aan de telefoon krijgen…
Een aanzienlijk deel van ons werk bestaat uit het geven van trainingen, zowel in Schaarsbergen als op locatie in Nederland of zelfs internationaal. Tijdens trainingen (voor de klas) kunnen wij de telefoon niet opnemen, een telefoniste hebben wij niet. Ook onderweg (in de auto) is ons beleid ‘off-line’ te zijn, simpelweg om de aandacht bij het verkeer te houden. Om die reden kan het voorkomen dat wij niet direct bereikbaar zijn, wij vragen om uw begrip. Daarentegen begrijpen wij ook dat u met een vraag zit, en willen u graag helpen. Dat doen we door middel van een uitgebreide website en algemene folders.
Toch contact? De beste kans heeft u op dinsdag t/m donderdag tussen 09.00 en 14.00 uur. Of stuur een email met uw vraag, dat gaat het snelst.
Vragen over onze cursussen
Kan ik tegelijkertijd de cursussen prepareren vogels en zoogdieren volgen?
Qua cursusdata is dat mogelijk, echter raden wij dat (sterk) af. Beide cursussen zijn echt verschillend en wanneer u weinig of geen ervaring hebt, zult u uw vrije tijd volledig nodig hebben voor oefeningen van 1 cursus. Veel deelnemers volgen beide cursussen na elkaar.
Met welke cursus moet ik beginnen?
Dat is geheel persoonlijk, de moeilijkheidsgraad van vogels of zoogdieren ligt vooral ook aan uw ervaring, interesse voor een categorie (hoeveel en hoe goed heeft u vogels of zoogdieren geobserveerd?) en wat u zelf het leukst vindt. Over het algemeen worden zoogdieren iets makkelijker gevonden om mee te starten, toch beginnen de meeste preparateurs met vogels. Dat heeft natuurlijk ook met de beschikbaarheid van te prepareren materiaal te maken, een doodgereden vogel wordt vaker gevonden dan een nog prepareerbaar zoogdier.
Kan ik mijn brood verdienen met prepareren?
Waarom niet? Maar let wel op, de gemiddelde preparateur heeft 5 tot 10 jaar nodig om het enorm veelzijdige vak van preparateur onder de knie te krijgen. In Nederland zijn enkele tientallen beroeps preparateurs actief en er is volop werk voor ze. Vrijwel allen zijn eenmansbedrijven, een enkeling is in loondienst. Daar zult u het niet van moeten hebben, u maakt het meeste kans om als zelfstandige aan de slag te gaan. Vele uren werk tegen een bescheiden tarief wegen voor de meeste preparateurs wel op ten opzichte van de vrijheid en het mooie van het conserveren van een prachtig, maar vergankelijk dier.
Ben ik na de cursus in staat klantenwerk te prepareren?
Dat is van een aantal factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld hoeveel u tijdens de cursus -en dan vooral ook thuis- hebt geoefend, hoeveel ‘gevoel’ u voor het vak heeft en hoe snel u en uw klant tevreden zijn. Wanneer u geen ervaring heeft bij aanvang van een cursus, adviseren wij u om de eerste 2 jaren vooral te oefenen en af en toe eens een preparaat voor een vriend of kennis te maken om zo de reactie te polsen. Dat gaat dan vanzelf over in (betaald) klantenwerk.
Schaarsbergen is ver weg, wordt de cursus niet dichterbij gegeven?
Nee, helaas. Wanneer u onze cursuslocatie kent, begrijpt u waarom prepareer cursussen niet als ‘reizend circus’ gegeven kunnen worden. Er zijn zoveel materialen, machines en gereedschappen voor een enkele cursusdag nodig, dat het enorm kostbaar zou worden om telkens voor een dag een atelier op en af te bouwen.
Wij hebben bewust gekozen voor een goed bereikbare plaats in het midden van Nederland. Onze cursisten komen van de Waddenzee- en Noordzeekust, Regio Brussel (België) en Duitse grens naar ons toe. Daarmee is de maximale reistijd voor vrijwel al onze cursisten zo’n 1½ uur rijden.
Kan ik met het OV de cursuslocatie bereiken?
Schaarsbergen ligt in/tegen Arnhem aan, Arnhem Centraal station is zeer goed bereikbaar met trein en bus. Vanaf dit station rijdt er op werkdagen een buslijn (nr. 9) naar Schaarsbergen, de busdienst heeft het keerpunt bij ons op het bedrijventerrein (Schaarsbergen – IPC Groene ruimte bij het hoofdgebouw ±250 meter vanaf gebouw H). Op zaterdagen is deze buslijn echter beperkt in gebruik, ook afhankelijk van het seizoen. Raadpleeg daarom de dienstregeling.
Is er catering aanwezig tijdens de cursussen?
Er is een pantry aanwezig met keukenblok, koffie-/thee automaat, koelkast en magnetron. Een cateringservice is in ons pand niet aanwezig, u zult uw eigen lunch mee moeten brengen.
Ik kom van ver, kan ik ergens overnachten?
Wij hebben zelf geen overnachtingsmogelijkheid. De regio Arnhem – Apeldoorn kent vele overnachtingsmogelijkheden in alle prijsklassen. Enkele opties zijn: Stayokay Arnhem, diverse hotels in Arnhem of Apeldoorn of een bungalowpark in de omgeving van Nationaal Park De Hoge Veluwe (‘onze buren’). Schaarsbergen en Hoenderloo liggen dichtbij.
Vragen over huiden looien
Hoe conserveer ik een huid van een haas voor een aporteerdummy?
Huiden welke om aporteerdummy’s worden gespannen, mogen niet giftig gelooid worden om de hond te beschermen. Gebruik daarom geen traditionele looi middelen. Huiden voor dit doel hebben sowieso een korte levensduur, u kunt volstaan met de huid goed schoon te schrapen (vet en vlees moeten verwijderd zijn) en de huid goed te wassen met koud water en iets zout. Bloedresten (welke snel voor bederf zorgen) zijn dan uit de huid. U kunt de huid om de dummy spannen en deze op laten drogen. De huid is niet gelooid, maar zal zolang deze droog blijft wel enkele weken mee gaan.
Iets duurzamer is het wanneer u de huid met aluin en zout conserveert, of desnoods met glycerine. Hoe dat moet is na te lezen in de gebruikershandleiding op onze verpakkingen, zie onze webshop.
Ik heb een huid bemachtigd welke ik wil laten looien. Wat moet ik doen?
Het belangrijkste is dat u ervoor zorgt dat het rottingsproces (bederf) stopt of vertraagd wordt. Dat kan door kleinere huiden (tot grootte vos) in te vriezen of wanneer dat niet kan en bij grotere huiden, deze in te zouten.
Let op, wij hebben onze looiservice in 2018 beëindigd, wij nemen geen looi- of prepareerwerk aan!
Waar kan ik een huid laten looien?
Wij hebben goede ervaringen met looierijen in Duitsland. In Mettingen zit Gerberei Birke, in Keulen zit Gerberei Geishler. Voor contactgegevens kunt u even Googlelen. In Nederland zijn, voor zover bij ons bekend, geen actieve looierijen waar u met wildhuiden terecht kan. In België zijn er wel een paar actief.
Ik heb een huid bemachtigd welke ik zelf wil looien. Hoe moet dat?
Deze vraag krijgen wij zeer frequent, maar kunnen daar geen antwoord op geven. Huiden looien, of dat nu voor leer, decoratieve vellen of voor prepareren is (dit zijn al 3 wezenlijk verschillende technieken!) is een echt vak. Looiers volgen hier een jarenlange opleiding voor, het moge duidelijk zijn dat wij dat niet even in een mail kunnen uitleggen. Besef ook dat looien niet hetzelfde is als prepareren, een preparateur is geen looier, en andersom!
Vragen over prepareren
Ik heb een dood dier gevonden welke ik zelf wil prepareren. Hoe moet dat?
Deze vraag krijgen wij elke week wel 1 of 2 keer. En een antwoord daarop geven gaat niet, tenminste niet ‘even in een email’. Prepareren is een veelzijdig vak (viltechnieken, looitechnieken, kunstlichamen maken, modelleren, postamentbouw en afwerkingstechnieken), het is niet voor niets dat de basiscursussen 14 dagen duren. Die inhoud kunnen wij niet even overtypen…
Maar wij hebben wel een aantal readers geschreven met de basistechnieken. U vindt deze in onze webshop onder literatuur.
Prepareert u ook (huis)dieren?
Nee, Bos en Fauna is een opleidingsbedrijf en leverancier van materialen en gereedschappen om te kunnen prepareren, wij nemen geen klantenwerk (dieren) aan om in opdracht te prepareren.
Zoekt u een preparateur? Kijk op de website van de Nederlandse Vereniging van Preparateurs om een preparateur bij u in de buurt te vinden. www.prepareren.nl/zoek-preparateur
Ik heb spekkevers nodig om te skeletteren, heeft u die?
Nee, helaas. Hiervoor verwijzen wij u naar sociale media, bijvoorbeeld Facebook. Hier zijn verschillende groepen actief waarin ook met regelmaat spekkevers gevraagd en aangeboden worden.
Vragen over onderhoud preparaten
Hoe moet ik mijn preparaten onderhouden?
Preparaten hebben onderhoud nodig om te voorkomen dat er op den duur motten of kevers aan gaan vreten. Belangrijk is het om regelmatig het preparaat af te stoffen. Doe dat met een plumeau of veer, verwijder het stof om stofmijt te voorkomen. Gebruik geen stofzuiger, daardoor kan het preparaat beschadigd raken.
Eens per plm. 2 jaren is ‘groot onderhoud’ aan te bevelen. Ideaal is het om het preparaat een week in een vriezer te plaatsen, larven en eitjes gaan dan over het algemeen dood. Wanneer een vriezer geen optie is, is het mogelijk om het preparaat in een vuilniszak te plaatsen en deze vol te spuiten met een insecticide tegen vliegende en/of kruipende insecten. Spuit niet direct op het preparaat, maar ernaast in de zak. Sluit de zak vervolgens goed af en laat het middel een week goed intrekken.
Veel preparateurs voegen Eulan Spa toe aan hun looi- of wasbad. Dit is de eerste jaren een uiterst effectief middel tegen insectenvraat, maar na enige jaren neemt de werking geleidelijk af. Bij restauratie of onderhoud kan dit middel opnieuw worden aangebracht, bijvoorbeeld door het (verdund) over het preparaat te vernevelen. Let wel op: het is een milieu schadelijk middel, gebruik het verantwoord!
Mijn preparaat voelt erg vet aan. Wat kan ik doen?
Oude preparaten kunnen vettig aanvoelen doordat stof aan de haren of veren is gaan vastkleven. Dit kan met een doekje met iets aceton of wasbenzine worden verwijderd. Pas wel op, deze reinigingsmiddelen zijn gevaarlijk voor gezondheid en eventuele verflagen op het preparaat!
Mijn preparaat verkleurt helemaal. Hoe komt dit?
Waarschijnlijk staat het preparaat in (direct) daglicht. UV straling zorgt ervoor dat vooral roodtinten in haren, dus ook bruin, vrij snel verbleken. Gevolg kan zijn dat bijv. een marter na een jaar in de vensterbank aan 1 zijde vrijwel wit is geworden. Plaats preparaten liefst op een plek waar geen direct dag-/zonlicht komt en bijzondere of waardevolle preparaten liefst in het donker.